25 Mart 2012 Pazar

AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ ŞELALELER
Yukarı Düden Şelalesi
“İskender Şelalesi" de denilen bu şelale, şehir merkezinin kuzeyinde merkeze 10 km uzaklıkta. Şelalenin bulunduğu yer sık ağaçlı ve yemyeşil görünümü ile cenneti andırıyor. 20 m yükseklikten dökülen suyun kaynağı; şelaleye 22 km uzaklıkta olan "Kırkgöz Mevkii". Mağaraya inilerek, arkadan da izlenebilen şelalede ayrıca görülmeye değer kaya mezarları da bulunuyor. Ayrıca şelalenin düştüğü yerdeki tabandan su kaynak halinde çıkmakta. Şelale, "Mesire Yeri ve Piknik Alanı" haline getirilmiş. Belediye Halk otobüsü ve minibüslerle ulaşım mümkün.

Aşağı Düden Şelalesi
Larayolu üzerinde, Karpuzkaldıran Plajı yakınlarında, şehir merkezine 8 km uzaklıkta. Düden çayının yaklaşık 40 m yüksekliğindeki bir falezden su bulutu halinde denize dökülmesi ile oluşan muhteşem güzellikteki bir şelale. Hemen yanında bulunan "Gençlik Parkı"ndan veya herhangi bir deniz aracındayken denizden bakıldığında manzara görülmeye değiyor




Kurşunlu Şelalesi
Antalya-Mersin karayolunun 24 km'sinden sola dönülerek 7 km devam edilince çam ağaçlarının arasında zengin bitki örtüsü olan bu şelaleye ulaşılıyor. 18 m yükseklikten dökülen, 7 adet küçük göletin küçük şelaleciklerle birbirine bağlandığı, 2 km'lik bir kanyon içindeki bu şelale 1986 yılında hizmete açılmış. Şelale ve piknik yeri 33 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Kurşunlu Şelalesi, Antalya Bölgesi'nin sahip olduğu irili-ufaklı birçok piknik alanı ve şelaleler arasında, bitki zenginliği yönünden dikkat çeken doğal güzelliklerinden birisi. Kurşunlu Şelalesi'ne, Antalya'dan Aksu kasabası yönüne gidildiğinde, Antalya Havaalanı'ndan 3 km kadar sonra, yol levhalarından da anlaşılacağı gibi, sola sapılarak gidiliyor. 8 km'lik asfalt yol, bahçeler ve tarlalar arasından geçerek sizi Kurşunlu Şelalesi'ne ulaştırıyor. Bu küçük şelale etrafındaki Orman Bakanlığı'nca düzenlenen piknik alanı, şelaleden inen suyun akıp gittiği küçük bir derenin kenarında yer alan yaya gezinti yolu, bitki zenginliği yönünden, Antalya'nın en ilginç yerlerinden birisi. Özellikle bu gezinti yolu üzerinde ve "Bitki Tüneli" olarak adlandırılan bu bölümde, kış hariç diğer mevsimlerde bin bir çeşit bitki türü dikkatleri üzerine çekiyor. Bu güzel ve ilginç şelaleye, hemen yanında yer alan piknik alanının kuzeybatısında yer alan merdivenlerden inilerek ulaşılıyor. On metre kadar yükseklikten düşen su, aşağıda küçük bir gölcük oluştuyor. Bu küçük gölün batı yönünde çevre düzeni çalışmaları sırasında restore edilmiş bir su değirmeni var. Mevsimine göre, etrafı sık yeşilliklerle sarılmış bu küçük gölde, tatlı su kaplumbağaları, yengeçler ve balıklar bulunuyor. Bu küçük gölden güneye akan suyun oluşturduğu küçük derenin kıyısını izleyen gezinti yolu, sizi bitkiler dünyasına götürüyor. Bu patika yol üzerinde binlerce çeşit bitki etrafınızda adeta bir duvar oluşturuyor.

Manavgat Şelalesi
Batı Toroslar'ın Seydişehir ve Beyşehir Gölleri arasına giren Şeytan Dağı'nın (2.130 m) yamaçlarından kaynağını alıyor. Antik devirde Selevkia ve Side antik kentlerine su kemerleri ile su veren Manavgat Çayı, dağlık ve ormanlık alanlardan geçerken kanyon biçimli dar bir vadide akarak, 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı'nda 500 hektarlık bir yapay göl oluşturduktan sonra düzlükte akıyor ve Manavgat ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde güzel bir şelale meydana getiriyor.

Antalya'ya 80 km mesafede bulunuyor. Batı Toroslar'ın Seydişehir ve Beyşehir Gölleri arasına giren Şeytan Dağı'nın (2.130 m) yamaçlarından kaynağını alıyor. Antik devirde Selevkia ve Side antik kentlerine su kemerleri ile su veren Manavgat Çayı, dağlık ve ormanlık alanlardan geçerken kanyon biçimli dar bir vadide akarak, 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı'nda 500 hektarlık bir yapay göl oluşturduktan sonra düzlükte akıyor ve Manavgat ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde güzel bir şelale meydana getiriyor. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde gürül gürül akışı görülmeye değer bir manzara oluşturuyor. Ayrıca Manavgat Irmağı’nı besleyen kaynaklardan en büyüğü olan karstik Dumanlı kaynağı, sol kıyıdaki dik bir kayanın yüzünde bulunan küçük mağaralardan fışkırarak çıkar. Duman ve köpük halinde 15 m kadar yükselir ve ırmağa karışıyor.

Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları var. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkanını sunarlar. Ulaşım, Manavgat'tan kalkan minibüslerle sağlanıyor.

Alara Şelalesi
Antalya'ya bağlı olan Köprülü beldesindeki dağların eteklerinden şelale yaparak doğan Alara Çayı, Manavgat’ın Boztepe köyü yakınlarından denize dökülüyor. Çayın uzunluğu 70 km. Bahar ayları bu bölgede rafting için en uygun sezon.
Alara Deresi Torosların en yüksek zirvelerinden biri olan Geyikdağ (2800 m.) ve Akdağ (2500 m.)’den besleniyor. Torosların karstik yapısından ötürü, çok sayıda derede olduğu gibi, bir süre yer altından akıyor sonra yüzeye çıkıyor. Alara Çayı, yüzeye çıktığı noktalardan birinde yaklaşık 25 m’lik bir şelale olup dökülüyor. Şelaleye ulaşmak için Alanya Konaklı’dan kuzeye, Güzelbağ, Gündoğmuş yolunu izlemek gerekiyor. Şelale’ye ulaşmak Konaklı‘dan yaklaşık 70 km sürüyor.

Mut -Yerköprü Şelalesi Şelalenin kenarından mağaraya doğru baktığınız da O dumanlı görüntünün gerisinde 200 metre uzunlukta 5-10 metre genişlikteki tabanı göl olan bir mağara uzanıyor. Mağarada suyun mavi ve yeşil tonlar da olması, mağaranın tavanındaki sarkıtlardan damlayan suyun görüntüsü ve serinlik muhteşem.
Şelale, 110 milyon yıl önce kireç taşlarının faylanması sonucunda çok dar bir kanyonun oluşması ve yine bu faylanmaya bağlı bol karbonatlı su taşıyan bir kaynak suyun varlığı ile ortaya çıkmış.

Mut-Gülnar, Ermenek üçgeninde yer alan, bir doğa harikası olan Yerköprü Şelalesi’ne Mut-Ermenek güzergahından 5 km. kadar gidildikten sonra varılıyor. Köprü görevini gören mağaranın Gezende Barajı’ndan gelen su ile beslenmesi sonucu kayanın dibinden yani gözden çıkan suyun birleşme yerindeki hareketlilik adeta gökkuşağı renkleri oluşturuyor. Şelaleden sarkıt şeklindeki yosunların üzerinden akan suyun bazı yerlerde yoğun, bazı yerlerde damlalar halindeki düşüşü çok farklı bir görünüm ortaya çıkarıyor.

Şelalenin kenarından mağaraya doğru baktığınız da o dumanlı görüntünün gerisinde, 200 metre uzunlukta 5- 10 metre genişlikte, tabanı göl olan mağara uzanıyor. Mağara da suyun mavi ve yeşil tonlarda olması, mağaranın tavanındaki sarkıtlardan damlayan suyun görüntüsü ve serinlik muhteşem.


Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları
Tarsus İlçe Merkezinin kuzeyinde Berdan (Kydnos) Çay'ı üzerinde bulunuyor. Berdan nehrinin bu bölümünde nehir suyu 4-5 metrelik bir yükseklikten dökülerek şelale meydana getiriyor. Romalılar döneminde şelalenin bulunduğu alan nekropol (mezarlık) olarak kullanılmış. Şelalenin bulunduğu alanda kayalara oyularak yapılmış mezarlar, nehrin akış yükseltisi altında ortaya çıkmasından sonra oldukça tahrip olmuş durumda.

Tarsus ırmağının yatağının değiştirilmesi sonucu ırmağın 3-5 metre yükseklikteki mezarlar üzerinden akmasıyla şimdiki şelale oluşmuş. Tarsus bir dünya dinleri, kültürleri şehri. Bilal-i Habeş, St.Paul Kilisesi, Eshab-ı Keyf (Yedi Uyurlar) hep Tarsus’un tarihi hazineleri.
Akdeniz bölgesindeki şelalerin çoğunluğunu gördün ve hepsi gerçekten görülmeye değer yerlerdi...Şelaleler sanki cennetten bir bölümü canlandırıyordu...

17 Mart 2012 Cumartesi

ALANYA KONAKLI EFTALİA RESORT OTEL
      Eftalia Resort Oteli, Antalya Hava Limanı 120 km, Alanya şehir merkezine 12 Km, Konaklı merkeze 800 M, Konaklı Terminaline 800 M mesafededir.
       Eftalia Resort Otel; Herşey Dahil Sabah Kahvaltı (Açik Büfe) (Ücretsiz), Geç Kahvaltı (Açik Büfe) (Ücretsiz), Öğle Yemeği (Açik Büfe) (Ücretsiz), Snack Saati (Açik Büfe) (Ücretsiz), Akşam Yemeği (Açik Büfe) (Ücretsiz), Gece Çorbası (Açik Büfe) (Ücretsiz), Limitsiz Yerli İçki (Ücretsiz) ( 10:00 ile 24:00 saatleri arasi), Herşey Dahil (Ücretsiz) ( 10:00 ile 24:00 saatleri arasi),
      Berber & Kuaför , Çamaşırhane , Doktor , Emanet Kasa , Güzellik Salonu , Internet , Jakuzi , Jeneratör , Market , Masaj , Otopark , Özürlü Odası , Sauna , Türk Hamamı , TV Odası , Uyandırma Servisi , Cafe & Bar , SPA , Balayı İndirimli 10 %, Denize Mesafe 150 m m, Özel Plaj , Bahçe , Sigara İçilmeyen Oda , Çocuk İndirimi , Kongre Salonu Otelin toplam alanı 17000m2, Toplam oda sayısı 325, Yatak kapasitesi 900, Standart oda sayısı 251, Aile odası sayısı 70, Bar sayısı 6,
      Balkon, Müzik, Odada Minibar, Kablolu - Uydu tv, Saç Kurutma Makinası, Aile Odası, Kasa, Split Klima, Telefon, WC Telefon
Kapalı Yüzme Havuzu, Açık Yüzme Havuzu, Kaydıraklı Yüzme Havuzu, Çocuk Havuzu, Özel Plaj, Denize Mesafe
Açık havuz, Animasyon, Disko, Plaj, Fitness Center, Banana, Futbol, Plaj Paraşütü, Plaj Voleybolu, Bilardo, Jet Ski, Kapalı Havuz, Masa Tenisi, Yetişkin Yüzme Havuzu
Çocuk Oyun Bahçesi, Çocuk Yüzme Havuzu, Çocuk Kulübü, Kaydıraklı Yüzme Havuzu
Heerşey dahil konsepti içinde açık büfe sabah kahvaltısı, açık büfe geç kahvaltı, açık büfe öğle yemeği, açık büfe snack saati, açık büfe akşam yemeği, açık büfe gece çorbası, Otopark, Havuza - Plaja havlu sistemi (depozito)
      Masaj, Kasa, Minibarda bulunan içkiler, Yabancı içecekler Herşey dahil konsepti dışındaki tüm yiyecek ve içecekler, Internet, Banana, Bilardo, Jet ski, Plaj paraşütü...

 Eftalia Resort Otel benim lisedeki Balomuzu yaptığımız yerdi.Ailenizle mükemmel  bir tatil için gayet iyi güler yüzlü bir ortamdır.Eftalia Resort Oteli herkese tavsiye ederim...Eftalia Resort Otel size mutlu bir ortam sunacaktır..
Yararlandığım internet sitesi: http://www.alanya.tv/tr/EftaliaResortOtel/


11 Mart 2012 Pazar

AKDENİZ BÖLGESİNİN ÜNLÜ YEMEKLERİ
GÜLGAS:
Malzemeler:
1kilo yağlı koyun eti,1kaşık katı yağ,1baş sarımsak,tuz ,300gr gülgas,2 adet limon suyu,200gr ıspanak,1fincan zeytinyağı.

MAHLUTA
Malzemeler:
250gr kırmızı mercimek,2 kaşık yağ,kırmızı biber tuz

İRMİK HELVASI:
BATIRIK:
Malzemeler:
500gr bulgur,1 baş soğan,1fincan susam veya dövülmüş ceviz,bir fincan yer fıstığı,300gr et,500gr domates,yarım demet maydanoz,tuz kırmızı biber.
ANTAKYA BÖREĞİ:




Yararlandığın adres:.http://www.harbiforum.org/akdeniz-bolgesi/128454-akdeniz-bolgesinin-unlu-yemekleri.html Bu adresi bütün arkadaşlarıma tavsiye ediyorum.İştahınız artacaktır...ENNNFESSSSSS....

4 Mart 2012 Pazar

    AKDENİZ BÖLGESİNİN İLLERİ
  •     Adana
  •     Antalya
  •     Burdur
  •     Hatay
  •     Isparta
  •     Mersin
  •     Osmaniye
  •     Kahramanmaraş
  • 
    AKDENİZ BÖLGESİNİN HARİTASI
    
    AKDENİZ BÖLGESİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
  •       
    AKDENIZ BOLGESI
    Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden biri. Anadolu’nun güneyinde Akdeniz kıyısı boyunca uzanır; genişliği 120-180 km arasında değişir. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güney Doğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur. Güneydoğudan Suriye ile komşudur.

    Yüzölçümü ve Nüfus Yapısı Yüzölçümü 110.000km2 dolayındadır; Türkiye toplam alanının yaklaşık %14’ünü kaplar. Kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından batıda Dalaman Çayına kadar 1542 Km’dir. Bölgenin batı sınırı daha batıdaki Karaağaç Koyuna kadar uzanır. 1990 nüfus sayımı sonuçlarına göre Akdeniz bölgesinde 8 milyona aşkın insan yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu km2’de 74 kişidir; bu da km2’de 73 olan Türkiye ortalamasına çok yakındır. Bölge nüfusunun %54’e yakın kısmı il ve ilçe merkezlerinde, % 46 kadarı ise bucak merkezi ve köylerde yaşar.

    Kapsadığı Alan
    Türkiye’nin başka bölgelerinde olduğu gibi Akdeniz Bölgesi’nde de bölge sınırları ile yönetim birimleri olan illerin sınırları tümüyle çakışmaz.
    • Adana
    • Antalya
    • Burdur
    • Hatay
    • Isparta
    • İçel illerinin tümü
    • Kilis
    • Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan ilçeleri dışında kalan bütün ilçeleri
    • Kayseri'nin Develi ve Yahyalı ilçelerinin bazı bölümleri
    • Konya’nın Halkapınar, Taşkent, Hadım, Ahırlı, Yalıhöyük, Seydişehir, Derebıçak, Hüyük ve Beyşehir ilçeleri
    • Karaman’ın Başyayla, Sarıveliler ve Ermenek ilçeleri ile Karaman merkez ilçe ve Ayrancı ilçelerinin bazı bölümleri
    • Afyon Karahisar’ın Başmakçı, Dinar ve Dazkırı ilçeleri
    • Denizli’nin Çardak, Serinhisar, Acıpayam, Çameli ilçeleri ile Bozkurt, Tavas ve Beyağaç ilçelerinin bir bölümü
    • Muğla’nın Dalaman, Ortaca, Köyceğiz ve Fethiye ilçeleri
    • Gaziantep’in Nurdağı, ve İslahiye ilçeleri, Akdeniz Bölgesi sınırları içindedir.
    • Bölge, doğudaki Adana ve batıdaki Antalya bölümlerinden oluşmaktadır.
    Yüzey Şekilleri
    Akdeniz bölgesinin dağlık ve oldukça engebeli bir yapısı vardır. Bölgenin yeryüzü şekillerinin ana çizgilerini Toroslar belirler. Antalya Körfezi’nin iki yanında yer alan Batı Toroslar, Kuzeyde Göller Bölgesinde birbirine yaklaşıp sıkışır. Teke Yarımadası’nın batısında beliren Batı Toroslar, Taşeli Plato’suna kadar uzanır.
    Genellikle kalker ve ofiyolitli kayalarından oluşan bu dağlar kırıklı ve kıvrımlı bir yapı gösterir. Batı Torosların en yüksek noktası Beydağlarındaki 3096 m’lik Kızlar Sivrisi Tepesidir. Göller Bölgesi’nin kalker oluşumu, sarp dağlarının ortalama yüksekliği 2000-2005 m arasındadır. Yüksek kütleler arasında Avlan, Gördes, Söğüt gibi karstik kökenli çanak biçimli çukur alanlar vardır.
    Bu kesim aynı zamanda düden, obruk, mağara, yer altı dereleri, suyutan ve voklüz kaynakları gibi karstik şekiller bakımından da zengindir.
    Türkiye’nin, Beyşehir ve Eğridir gibi büyük tatlı su gölleri buradadır. Batı Toroslar, dik eğimli yamaçlarından inen bol sulu akarsular tarafından parçalanmış ve genellikle boylamasına uzanan derin vadiler ortaya çıkmıştır.
    Orta Toroslar, güney batıdaki Taşeli platosu ile kuzey doğudaki Uzun Yayla arasında uzanır. Bu kesimdeki başlıca yüksek kütleler batıdan doğuya doğru Bolkar Dağları, Aydos Dağları, Aladağlar, Tahtalı Dağlar ve Binboğa Dağlarıdır.
    Orta Torosların en yüksek noktası Aladağlar’da 3756 m’ye yetişen Demirkazık Tepesidir. Orta Toroslar Uzun Yayla’da 1500m yüksekliğindeki bir platoya dönüşür. Orta Toroslar kuzey-güney doğrultusunda akan bol sulu akarsular tarafından parçalanmıştır. Göksu, 130 km uzunluğundaki Limonlu Çayı, Tarsus çayı bunların başlıcalarıdır. Bu akarsular kalker oluşumlu dağlar arasında, derinliği 1000m’yi bulan vadiler açar ve yörenin yüzey şekillerinin sert bir görünüm almasına neden olur.
    Nur Dağları, Toroslar dağ sisteminin en güneyindeki bölümünü oluşturur ve İskenderun Körfezinin doğusunda dik bir duvar gibi yükselir.
  • Bu internet sitesinden Akdeniz Bölgesi ile ilgili istediğim bilgilere çok rahat ulaşabiliyorum.Bütün arkadaşlarıma tavsiye ediyorum

2 Mart 2012 Cuma

http://www.hocam.com Bu siteye üye olmaktaki amacım üniversitelerdeki arkadaşlarımızla daha iyi iletişim kurabilmek ve biz geleceğin aydın ışıkları olarak toplumun ülkenin ve dünyanın önemli sorunlarına çözüm yolu bulabilmek ve daha iyi bir yaşam sürebilmek için bu siteye üye olmak istedim.