29 Nisan 2012 Pazar

AKDENİZ BÖLGESİNİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Dağların denize bakan yamaçlarında makilikler ve yer yer yüksek ormanlar kaplı ve arkalarında çukur alanlar ise karasal etkilerin arttığı bir iklim tipine rastlanır. Yine de Akdeniz’in etkisi nedeniyle bu kesimlerdeki iklim, İç Anadolu’daki kadar şiddetli karasal özellikler taşımaz. En sıcak ay ortalaması kıyılardaki 27-28 °C, iç kısımlar 23-25 °C dir; en soğuk ay ortalaması ise kıyıda 10 °C dolayında iken iç kısımlarda 1,5-2 °C kadar iner. Benzer biçimde, yıllık ortalama sıcaklık kıyılarda 18-20 °C, iç kısımlarda ise 12-14 °C kadardır. Yine Türkiyenin ortalama sıcaklıgı en yüksek noktası da buradadır Mersin kent merkezinin ortama sıcakklığı yıllık 22 °C dir. Bu sayede turizm gelişmiştir. Turizm bölgenin önemli geçim kaynaklarındandır. Aynı zamanda iklim şartları nedeniyli bitki örtüsü makidir ve aynı zamanda yazları sıcak ve kurak kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Yinede bu bölgede ortalama derece yazları 18°-30° derece kışları ise ortalama 8°-10° derece arasında yer alır. Bitki örtümüz maki, defne, keçiboynuzu, zeytin gibi bodur vede kısa ağaçlardan oluşur. Ancak bu ağaçlar orman ağaçlarına nisbeten sıcağa ve soğuğa daha dayanıklıdır.
MAKİ                                                                                                                       DEFNE











KEÇİBOYNUZU

 
ARDIÇ                                                           ZEYTİN












: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/216961-akdeniz-bolgesinin-bitki-ortusu-nedir.html#ixzz1tSBNXfwc...YAZLARI ARDIÇ AĞACININ ALTINDA OTURURDUM.

22 Nisan 2012 Pazar

MERSİN SAHİLLERİNDEN KARELER
ANTALYA SAHİLLERİNDEN KARELER


Antalya ve Mersin sahilleri güzel bir tatil için en güzel mekanlardır .Herkese tavsiye ederim.

15 Nisan 2012 Pazar

AKDENİZ BÖLGESİNDEN FİLM FESTİVALLERİ
Adana Altın Koza Film Festivali

Çukurova'nın geleneksel ürünü pamuğu simgeleyen "Altın Koza Film Festivali", ilk kez 1969 yılında, "Film Şenliği" adıyla düzenlendi. 1973 yılına kadar aralıksız süren şenlik, bu tarihten sonra unutuldu.
1992 yılında 18 yıl aradan sonra yeniden başlatılan festival, "Altın Koza Kültür, Sanat ve Film Festivali" olarak 1997 yılına kadar devam etti. 1998yılında festival hazırlıkları yapılırken yaşanan deprem felâketi, buna engel oldu. 1999 yılında ise bu kez Marmara depremi ile askıya alınan festival, son iki yıldır da "ekonomik kriz" engeline takıldı.
                           Altın Portakal Film Festivali
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Antalya'da düzenlenen Türkiye'nin en önemli film festivallerinden biridir. Festivaller Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından her yılın sonbahar mevsimindeAntalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmektedir. Bu festivale 2005'ten bu yana Uluslararası Avrasya Film Festivali eşlik etmektedir






6 Nisan 2012 Cuma

AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ TARİHİ YERLER

OLİMPOS ANTALYAFinike, çevresindeki portakal bahçeleri ile tanınan bir tatil beldesidir. Finike'nin batısında ise Demre; tarihi ismiyle 'Myra' bulunur. Dünya çocuklarının sempatik büyükbabası Noel Baba burada yaşamış ve hayata veda etmiştir. Mezarının bulunduğu yere yapılan kilise daha sonra Noel Baba Müzesi'ne dönüştürülmüştür. Her yıl Demre'de Noel Baba Festivali düzenlenmektedir
Antalya'nın batı sahilindeki bir diğer tatil beldesi olan Kalkan, Avrupa Rönesansı'nı anımsatacak kadar güzel bir mimariye sahip otelleriyle; tarihin, doğanın ve sanatın ihtişamı nı yansıtır. Avrupa'nın en uzun plajı olan Patara'nın kuzeyinde, Likya'nın tarihi başkenti olan Xanthos ve yine Likya'nın kutsal kentlerinden biri olan Letoon yer alır. Daha kuzeyde ise Pınara ve Tlos gibi antik kentler bulunmaktadır
Pamfilya Bölgesi ve Aspendos. Antalya'nın doğusu tarihte Pamfilya Bölgesi olarak adlandırılmaktaydı. Antalya'nın 18 km. doğusunda bulunan Perge antik kenti, ilk defa Hititler tarafından kurulmuştur. Kentteki mimari eserlerin çoğu Roma döneminden kalmadır. Antalya'ya 40 km. uzaklıkta bulunan Belek sahillerinde büyük ve modern tatil kompleksleri bulunmaktadır. Fıstık çamlarıyla kaplı olan Belek'te, geniş alanları kaplayan uluslararası standartlardaki yeşil sahalarda golf oynamanın tadına doyulmaz.
Perge Antik Kenti ANTALYA
Geçmişte Pamfilya Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri olan Aspendos antik kenti, Antalya'dan 50 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kentteki en önemli mimari eser tiyatrodur. Mimar Zenon tarafından M.S. 2. yüzyılda yapılan tiyatro, Anadolu'nun en iyi korunan eski yapılarından biridir. Aspendos aynı zamanda altın işleme ve mücevher kesim merkezidir
Anavarza Antik Kenti ADANA

Cehennem Çöküğü, Silifke MERSİN
Doğa ve Tarihin Kucaklaştığı Yer. Mersin, palmiyeli sahil bulvarları, sevimli parkları, güzel otelleri, iş hanları ve serbest bölgesiyle Akdeniz Bölgesi'nin en modern kentidir. Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir liman olan Tarsus, Seyhan Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla dolmuştur. Tarihin ünlü kraliçesi Kleopatra ile Romalı kumandan Antonius burada buluşmuştur.

Kleopatra Kapısı, Tarsus MERSİN
Aziz Paul'un doğum yeri olan Tarsus'taki Ulu Camii (M.S. 1. yüzyıl), Aziz Paul Kuyusu, Kleopatra Kapısı ve Tarsus Şelalesi de ilgi çekici tarihi eserlerdendir. MersinSilifke sahil bandında Pompeipolis (Viranşehir), Kanytelis (Kanlı divane) ve Korykos (Kız Kalesi) gibi antik kentler bulunur. Sahilden 200 m. açıkta küçük bir ada üzerinde yer alan Kız Kalesi'nin görünümü çok güzeldir. Kız Kalesi'nin kuzeybatısında, çöküntü mağaraları olan Cennet ve Cehennem ile içerisinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu Narlıkuyu Mağarası yer alır.

Kanlıdivane MERSİN
Doğu Akdeniz. Akdeniz Bölgesi'nin doğusunda bulunan Antakya, tarihi zenginliklerin yanı sıra çevresindeki doğa güzellikleri ile de büyük bir turistik değer taşır.
Antakya Müzesi ANTAKYA
M.Ö. 307'de Büyük İskender'in generallerinden Antigonus tarafından kurulan kent, Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir ticaret, bilim ve inanç merkezi olmuştur.
Antakya'nın en büyük ilçesi olan İskenderun, büyük bir sanayi ve ticaret limanıdır. Türkiye'nin en geniş ve uzun sahil gezinti bulvarı İskenderun'da bulunur. Kentin 34 km. güneyindeki Uluçınar (Arsuz), plajlarıyla tanınan bir tatil beldesidir. İskenderun'un güneydoğusundaki Soğukoluk ise yazın serinlenebilecek bir yayladır. Zengin bir tarih beldesi olan Kahramanmaraş ilinin çevresi yemyeşil ormanlarla kaplıdır. Kentte bakırcılık, pirinççilik, tahta ve sedef oymacılığı gibi el sanatları çok gelişmiştir. Bunun yanı sıra altın ve gümüşten yapılan süs eşyaları ve takıları da ünlüdür. Dibek'te dövülerek yapılan Maraş dondurması tüm Türkiye'de sevilir

1 Nisan 2012 Pazar

AKDENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN ÜRÜNLER
Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidir; özellikle bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir. Ekonomik değerleri yüksek birçok ürün yetiştirilir; modern tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür. Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler arasında hem yetiştirilen ürün türleri , hem de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar.
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 yıl içinde hızla artmıştır. Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür. Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da yapmaktadır.
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle farklı bir nitelik taşır. Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir. Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir. Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür. Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden, dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır.


Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı fazladır. Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir. Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölgesi'nden sağlanır.
ek farklar göze çarpar.
Akdeniz bölgesinin meyve ve sebzeleri ile daha sağlıklı bir yaşama kavuşabiliriz.Bol bol yiyin gariiii..